HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

İftar Duası Arapça ve Türkçe Nasıl Okunur?

10-03-2023 16:01
İftar Duası Arapça ve Türkçe Nasıl Okunur?
Büyük bir heyecanla beklenen 11 ayın sultanı Ramazan bereketi ve rahmeti ile kapımızı çaldı. Önümüzdeki günlerde uzun pide kuyrukları, sevdiklerimizle buluşulan kalabalık iftar sofraları ve bol sabırlı günler bizleri bekliyor. Kalabalık sofraların bereketini artırmak için ellerin semaya açıldığı heyecanlı iftar saatlerinin olmazsa olmazı ise iftar dualarıdır.
 
Sabrın ve şükrün aynı masada buluştuğu kıymetli dakikalarda oruç açma duası iftar sofralarının anlamını ve lezzetini artırır. Sofranızın Ramazan ayında daha bereketli olması için Peygamber Efendimizin, İslam alimlerinin ve sahabelerin okuduğu iftar duasını sizlerle paylaşacağız. Tuttuğunuz oruçlar ve ettiğiniz dualar kabul olsun.
 
iftar-acarken-okunacak-dua

İftar Duası Anlamı ve Önemi

İftar sırasında okunan oruç duası, sünnettir. Hadislerde iftar duasının faziletinden bahsedilmiştir. Peygamber efendimiz oruç ibadetinin ve iftar duasının önemini anlatırken şöyle demiştir "Üç kişinin duası reddolunmaz ; Oruçlunun iftar vaktindeki duası, Adaletli hükümdarın duası, Mazlumun duası.” Peygamber efendimiz, iftar duasının geri çevrilmeyeceğini ve bu duaların kabul olacağını belirtmiştir.
 
- Besmele ile başlayıp şükür ile sonlanan oruç açma duası, sofraların bereketini artırırken aynı zamanda manevi duyguları da güçlendirir. - Af dileme, minnet ve şükür duygularının dile gelmesine yardımcı olan oruç duası kısa ve anlamlı şekilde olabileceği gibi uzun olarak da okunabilir.

 iftar-duasi

İftarda Okunacak Dua Hangisidir?

İftar duası nedir? İftar duası nasıl okunur? sorularını cevaplayarak iftarınızı huzurla açmanızı sağlayacak iftar dualarını sizlerle paylaşıyoruz. İftar duası, İslam dininde orucun açıldığı zaman yani iftar saatinde edilen bir duadır. Tek bir oruç açma duası yoktur ve dua keskin sınırlara bağlı değildir. Herkesin hayrına güzel ve iyi dilekler barındıran iftar duaları, şükür ve minnet duygusunun ifade edilmesini sağlar. İftar sofrasında okunabilecek dualardan biri;
 
- "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, Senin rızan için iftar ediyorum. Sana iman ettim, Sana tevekkül ettim, Senden yardım diledim, Sana sığındım. İftarımızı rahmetinle bereketlendir. Amin."
 
- Oruç açma duası Arapça, "Allahümme leke sumtu ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme'l-Ğadi min şehri Ramazane neveytü, feğfirlî mâ kaddemtü ve mâ ahhartü. Türkçe okunuşu ise "Allah'ım! Senin rızan için oruç tuttum, sana inandım ve sana güvendim. Senin rızkınla orucumu açtım ve Ramazan ayının yarınki orucuna da niyet ettim. Benim geçmiş ve gelecek günahlarımı bağışla!

 iftar-duasi-arapca

İftar Duası Arapça Okunuşu Nasıldır?

İftar masasında ezan saatini beklerken okuyabileceğiniz oruç açma duasını Arapça ve Türkçe olarak okuyabilirsiniz. İftardan önce okunabilecek iftar duası Arapça okunuşları;
 
- "Allâhümme yâ vâsı’al-mağfireti iğfirlî, Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, ve li savm’il-ğadi min şehri Ramadâne neveytü fağfirli mâ kaddemtu ve mâ ahhertü, El-hamdü lillâh’il-lezî e’ânenî fe sumtü ve razakanî fe eftartü Amin.
 
- Peygamberimizin oruç açma duası ise şu şekildedir; "Allahümme leke sumtü ve ala rızkıke eftartü” Peygamber efendimizin okuduğu iftar duası ve anlamı oruç ibadetinin Allah’u Teala için yapıldığını ifade eder. Dua "Ey Allah’ım, senin rızan için oruç tuttum ve senin rızkınla orucumu açıyorum.” anlamına gelir.

 oruc-acma-duasi

İftar Duası Okunuşu Türkçe Nasıldır?

Arapça okunuşu verilen oruç açarken okunacak duanın Türkçe okunuşu ve anlamı şu şekildedir;
 
- "Ey mağfireti geniş olan Allah’ım! Beni bağışla Allah’ım! Senin rızan için oruç tuttum. Sana inandım. Sana dayandım. Verdiğin nimetle oruç açtım. Ramazanın yarınki gün orucuna niyet ettim. Önceden işlediğim, ilerde işleyeceğim günahlarımı affet. Yardımı sayesinde oruç tuttuğum, rızkıyla iftar ettiğim Allah’a hamdolsun
 
- Peygamber Efendimiz (S.A.V) orucunu açtıktan sonra şöyle derdi "Susuzluk gitti, damarlar ıslandı, inşaallah Teâlâ sevap kesinleşti.” - Hz. Muhammed (S.A.V) bir toplulukta oruç açarken ise şöyle dua ederdi "Sofranızda oruçlular iftar etsin, yemeğinizi takva sahipleri yesin ve melekler sizin için istiğfar etsin”
 
- Nihat Hatipoğlu’nun iftarını açarken okuduğu dua ise şöyledir "Allah’ım! Bu günde oruç tutup ibadete durmam için bana yardımcı ol; bu günün sürçme ve günahlarından beni uzaklaştır; bu günde sürekli olarak seni zikretmeyi bana nasip eyle; tevfikinle ey yolunu şaşanları hidayet eden!”- Manevi değeri son derece yüksek olan iftar açma duası, tutulan orucun değerini yükseltir ve sofradaki birlik, beraberliği güçlendirir.

 oruca-niyet-etme-duasi

Oruca Niyet Duası Nasıl Edilir?

Sahur duası olarak da bilinen oruca niyet duası ile oruç tutmak için açıkça niyet edilmesine yardımcı olur. Peygamber efendimizin oruca niyet ederken ettiği dua şöyledir;
 
- "Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah’ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle Amin.
 
- Sahurda okunabilecek dualardan bir diğeri ise şudur;
 "Ya mefzei inde kurbetiy, veya ğavsi inde şiddeti, ileyke fezi’tu ve bike isteğestu, ve bike luztu la eluuzu bi sivake vela etlubu’l ferece illa minke, fe eğisni ve ferric enni, ya men yekbelu’l yesire ve ye’fu eni’l kesiri, ikbel minni’l yesire, ve’fu enni’l kesire, inneke ente’l ğafuru’r Rahim, Allahumme inniy es’eluke iymanen tubaşiru bihi kalbi, ve yakinen hetta a’leme ennehu len yusiybeni illa ma ketebte liy, ve razzini mine’l ayşi bima kasemte li, ya erheme’r rahimin. Ya uddeti fi kurbeti veya sahibi fi şiddeti ve ya veliyyü fi ni’meti ve ya ğayeti fi rağbeti ente’s satiru avreti, ve’l aminu rev’eti ve’l mukiylu asreti, fağfir li ğatieti ya erhamerrahimin

- Sahur duasının anlamı ise "Ey bela ve sıkıntı zamanında sığınağım ve ey zorluk zamanında imdadım! Sana yalvarıp yakarıyorum. Senden imdat diliyor ve Sana sığınıyorum, başkasına değil. Sıkıntı ve zorluklardan çıkışı ancak Senden diliyorum. O halde imdadıma yetiş ve beni sıkıntılardan kurtar. Ey az ameli kabul edip, çok günahı affeden! Benim az amelimi kabul et ve çok günahımı bağışla. Şüphesiz sen bağışlayan ve merhametlisin."
 
"Allah'ım! Senden kalbimle birleşen bir iman diliyorum ve birlikteliğinde ancak bana yazdığın şeylerin ulaşacağına kanaat getirebileceğim bir yaqin istiyorum. Ey merhametlilerin en merhametlisi! Hayatımda bana kısmet ettiğin şeylere beni razı kıl. Ey sıkıntılı anımda birikimim, zorluk zamanımda yaverim, nimetli günümde velinimetim, rağbet ve iştiyakımın doruk noktası olan Rabbim! Sensin kusurumu örtecek, korkumu emniyete çevirecek ve sürçmemi affedecek olan. O halde benim hatamı bağışla. Ey merhametlilerin en merhametlisi."
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.