HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Ramazan Duaları Fazileti ve Anlamı

23-03-2023 14:41
Ramazan Duaları Fazileti ve Anlamı
İslam dinindeki en kutsal aylardan biri olan Ramazan ayı aynı zamanda tüm Müslümanlar için önemli bir ibadet dönemidir. Şükür ve duanın daha önemli hale geldiği Ramazan ayında edilen duaların fazileti kat kat daha yüksektir. Özellikle iftar ve sahur saatlerinde okunan dualar, bu anların maneviyatını daha da artırır. Oruca niyet etme duası ve oruç açma duası sözleri değişse de dualardaki niyet ve şükür ortaktır.
 
Ramazan duası kısa veya uzun fark etmeksizin sabır, coşku ve zikir dillerden düşmez. Ramazan ayı, dua etmenin yanı sıra Kur'an okumak ve ibadet etmek için de özel bir fırsattır.Ramazan ayında okunabilecek birçok dua vardır. Ramazanda okunan dualar Allah'a hamd etmek ve ona şükran sunmak için ay boyunca her gün okunabilir. Ayrıca, Ramazan duaları ederken peygamberimiz Hz. Muhammed'in dua örneklerini de takip edebilirsiniz. Bu yazıda, Ramazan ayı boyunca okunabilecek çeşitli duaları inceleyeceğiz ve bunların anlamlarını açıklayacağız. Ramazan ayı boyunca dua etmek, manevi olarak kendinizi yenilemenize ve Allah'a yakın olmamıza yardımcı olur.
 
ramazan-dualari

Ramazan Ayında Hangi Sureler Okunur?

Ramazan duaları, Kur'an’ın farklı bölümlerinden seçilebilir. Ancak, bazı sureler Ramazan için özellikle önemlidir. Bu özel ve bereketli ayda okunabilecek sureler şunlardır;
 
1- Bakara Suresi: Kur’an-ı Kerim’in ikinci suresi olan Bakara, aynı zamanda Kur'an'ın en uzun surelerinden biridir ve içerisinde pek çok önemli mesaj barındırır. Bakara suresinin Ramazan ayında özellikle cuma günleri okunması tavsiye edilir.

2- İnfitar Suresi: İnfitar suresi, Kur'an-ı Kerim’in 82. suresidir ve Ramazan ayında sık sık okunur. Bu sure, insanların ahirette nasıl hesap vereceklerini anlatır ve Allah'ın gücünü vurgular.

3- Kadir Suresi: Kadir suresi, Kur'an-ı Kerim’in en kısa surelerinden biridir ve Ramazan ayının en önemli surelerinden biri olarak kabul edilir. Bu sure, Kadir gecesi hakkında bilgi verir ve bu geceyi değerlendirmek için insanları teşvik eder.

4- Mülk Suresi: Mülk suresi, Kur'an- Kerim’in 67. suresidir. Bu sure, Allah'ın yaratıcılığını vurgular ve insanları ahiret hayatına hazırlamak için teşvik eder.

5- Rahman Suresi: Rahman suresi, Kur'an’ın en güzel ve etkileyici surelerinden biridir. Bu sure, Allah'ın rahmetini ve yarattığı nimetleri anlatır ve insanları bu nimetlere şükretmeye davet eder.
 
Ramazan ayında okunacak sureler arasında Fetih suresi, Mümin suresi ve Yasin Suresi ve yer alır. Ancak, hangi surelerin okunacağına karar vermek tamamen kişisel tercihe bağlıdır. Ramazan boyunca Kur’an-ı Kerim’deki surelerin hepsi okunabilir çünkü her surenin kendine özgü bir mesajı vardır. Kur’an Ramazan ayında indirildiği için bu ayın fazileti nedeniyle bu mübarek ayda genellikle mukabele yapılır ve hatim indirilir.

 ramazanda-okunan-dualar

Ramazan Ayında Hangi Dualar Kabul Olunur?

Ramazanda okunan duaların hangilerinin kabul olacağını sadece Allah bilir. Ancak kötü niyet gütmeden ve başka insanların haklarına girmeden okunan duaların kabul edilebileceği söylenebilir. Ramazan ayının hürmetine okuduğunuz tüm dualar ve tuttuğunuz oruçlar kabul olsun.

 ramazan-duasi-arapca

Ramazan Duası Arapça

Ramazan duası fazileti, herkes tarafından çok iyi bilinse de özellikle Tv programında bu konuya sıklıkla değinilir. 11 ayın sultanı olan Ramazan’ı manevi açıdan dolu dolu geçirmek için okunan Ramazan duası ve anlamı iman sevgisinin güçlenmesine aynı zamanda kişilerin ruhen daha huzurlu olmasına yardımcı olur. Ramazan duasının Arapça okunmasının yanı sıra Türkçe’sinin de okunması kişilerin, duanın anlamını ve ifade ettiği mesajı daha iyi anlamasını sağlar. Ramazan duaları Diyanet Bakanlığı tarafından liste şeklinde verilmez fakat bu ayda okunan belli başlı dualar da vardır.
 
1- "Allahummec’ al siyami fihi siyam’ es ve giyami fihi giyam’ el gaimin ve nebbihni an nevmet’ il- ğafilin ve heb li curmi fihi ya ilah’ el- alemin ve’ fu anni ya afiyen an’ il- mucrimin.”
 
Türkçe Anlamı: "Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bugün de bağışla; ey alemlerin ilahı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim! Amin.”

2- "Allahumme habbib ileyye fih’ il- ihsan, ve kerrih ileyye fih’ il- fusuge ve’l- isyan, ve harrim aleyye fih’ is- sehate ve’n- niran, bi- avnike ya ğiyas’ el- musteğisin
 
Türkçe Anlamı: "Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve cehennem ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı! Amin.”

3- "Allahummec’ al sa’ yi fihi meşkuran ve zenbi fihi mağfuran ve ameli fihi magbulen ve aybi fihi mestura, ya esme’ as- samıin.”
 
Türkçe Anlamı: "Allah’ım! Bugün de çabalarımı mükafatlandır; günahımı bağışla; amelimi kabul buyur ve gözümü -günahlara- kapa; ey duyanların en iyi duyanı! Amin.”
 
ramazan-duasi-anlami

Ramazan Duası ve Anlamı

Ramazan duası Arapça ve Türkçe Allah'a hamd etmek, O’na teşekkür etmek ve günahların bağışlamasını istemek için okunur. Ramazan ayının manevi yönünün daha iyi anlaşılmasına ve Allah'a olan bağlılığın artmasına yardımcı olan önemli bir dua olan Ramazan duası Türkçe olarak okunduğunda ise duanın mesajının daha net şekilde idrak edilmesini sağlar. Ramazan duası fazileti dolayısıyla her gün istenilen saatte okunabilir. Ramazan duaları günlük okunuyorsa aynı dua tercih edilebilir ya da farklı dualar okunabilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.